Voorkom mogelijke vervelende situaties na uw overlijden en leg in een testament duidelijk vast wat er met uw nalatenschap moet gebeuren na uw overlijden. Een testament geeft u daarnaast ook rust: u weet dat uw wensen rondom uw nalatenschap juist worden ingewilligd. Heeft u geen testament, dan is het wettelijk erfrecht van kracht.

Iedereen vanaf 16 jaar kan een testament opstellen. Er bestaan verschillende soorten testamenten. De adviseurs van Erfrechtplanning adviseren u graag welk testament het beste bij uw situatie past en zorgen ervoor dat u niet onnodig te veel erfbelasting betaalt.

 

Testamenten worden opgeslagen in het Centraal Testamentregister.

Lees hieronder meer over testamenten. Heeft u meer vragen? Neem contact op met Erfrechtplanning of maak direct een afspraak. Wij komen graag bij u langs om u vragen te beantwoorden.

Erfrecht gaat gepaard met veel emoties. Heeft u niks geregeld rondom uw nalatenschap, dan kan dat vervelende situaties opleveren. Met het opstellen van een testament bepaalt u zelf wat er met uw nalatenschap gebeurt. Zo kunt u bijvoorbeeld vastleggen dat u geld wil nalaten aan een goed doel of wie uw minderjarige kinderen opvoedt.   Wilt u meer weten? Bezoek een van de lezingen van Erfrechtplanning of maak direct een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs
Er zijn verschillende testamenten: langstlevende testament, testament met vruchtgebruik, testament met tweetrapsmaking, testament voor alleenstaanden, testament voor kinderloze stellen. Daarnaast is er ook een levenstestament , waarin u regelt hoe u uw zaken geregeld wilt hebben als u dat zelf niet meer kunt.De adviseurs van Erfrechtplanning adviseren u op maat over welk type testament het beste past bij uw situatie.
De kosten van een testament hangen af van uw wensen en de notaris die u kiest. Belangrijk is dat u kiest voor een testament van hoge kwaliteit. De adviseurs van Erfrechtplanning bieden op basis van hun jarenlange ervaring in de branche en door het uitgebreide netwerk notarissen altijd kwalitatief goede testamenten tegen een scherpe prijs. De eerste afspraak met een adviseur van Erfrechtplanning kost u niks en verplicht u tot niks.
Iedereen vanaf 16 jaar kan een testament laten opstellen. U moet wel handelingsbekwaam zijn, het testament mag niet zijn opgesteld onder dwang en mag niet tot stand zijn gekomen vanuit dwaling of bedrog.
Voordat u in gesprek gaat met een notaris, is het goed na te denken over vragen als:
  • Wil ik al mijn kinderen evenredig laten erven?
  • Wil ik geld nalaten aan een goed doel?
  • Wil ik bepaalde stukken uit mijn inboedel nalaten aan specifieke personen?
  • Wil ik de partners van mijn kinderen uitsluiten?
  • Wie wil ik als executeur benoemen?
  De adviseurs van Erfrechtplanning komen vrijblijvend bij u thuis om u te helpen met het stellen en beantwoorden van de juiste vragen.
Als iemand erft, dan betaalt die persoon erfbelasting. Hoeveel dat is, rekent de adviseur van Erfrechtplanning graag met u door.   Met een afvullegaat kunt u regelen dat de langstlevende geen belasting betaalt over de erfdelen van de kinderen. Onze adviseurs vertellen u hier graag meer over.
Als uw kinderen in gemeenschap van goederen zijn geregistreerd of getrouwd, dan laat u automatisch de helft van uw nalatenschap na aan deze partner. Als uw kind en partner uit elkaar gaan, dan kan dit vervelend zijn. Om dit te voorkomen, kunt u kiezen een uitsluitingsclausule op te nemen in uw testament.   De adviseurs van Erfrechtplanning kunnen u precies vertellen hoe dit werkt.
U kunt via een kleinkindlegaat ook uw kleinkinderen laten erven. Zijn uw kleinkinderen minderjarig? Dankzij het legaat kunnen uw kinderen het geld voor uw kleinkinderen beheren. Bijkomend voordeel van uw kleinkinderen laten erven is dat u hierdoor bespaart op erfbelasting.

Stokje voor eigen bijdrage

 

Ik hoorde op een lezing van Erfrechtplanning dat mijn eigen bijdrage in de kosten van de zorg kan oplopen tot €2.400 netto per maand. Ik heb daarop direct een afspraak gemaakt met de adviseur. Op basis van dit gesprek hebben we mooi een stokje gestoken voor deze hoge eigen zorgbijdrage.

Onbekend met afvullegaat

 

Mijn man is vorig jaar overleden. Hij had een testament en we dachten dat alles goed was geregeld. Helaas bleek zijn testament verouderd en moest ik bijna €10.000,- erfbelasting betalen voor de vordering die onze kinderen op mij kregen.

 

Ik had dat kunnen voorkomen met een afvullegaat. Zonde dat wij ons nooit eerder hebben laten adviseren. Dat had een hoop geld en een hoop kopzorgen gescheeld.